tisdag, december 04, 2012

En annorlunda kväll

Igår blev det skarpt läge i krismedvetenheten. Jag stod och bytte blöja på minstingen när det plötsligt blev helt svart. Jag vände mig mot fönstret med ett desperat hopp om att något ljus skulle finnas där ute. Det gjorde det tack och lov, ett svagt ljus över himlen som vittnade om att jag inte blivit plötsligt blind. Jag höll mig lugn, men barnen, speciellt den stora, blev oroliga.

Jag kan säga redan nu att jag blev stressad och irriterad över läget. För jag har inte helt hunnit kris-säkra hemmet. Men nu närmar sig krisförberedelserna i detta hem perfektion med stormsteg vill jag lova.

Idag åkte jag för att köpa en fotogenlampa, men kom tyvärr hem med ett trasigt exemplar så jag måste byta, så helt klart är det inte ännu. Batteridriven radio är inte heller avbockat. Jag har ett par stycken gamla som ska kunna drivas med batteri, men de vill inte låta alls när jag prövar.

Hittills är jag nu uppe i närmare en tusenlapp på att krissäkra hemmet. Och jag har läst en hel del. Så här kommer mina smarta tips, av både kunskapsinhämtning och - tadaaaa - erfarenhet!

Ljus. Man ska ha pannlampor. Ficklampa är helt meningslöst, pannlampa är the shit. En lampa till var och en i familjen, plus en extra som hänger vid proppskåpet och en till handskfacket i bilen. Jag vill alltså också ha en fotogenlampa att hänga på en krok som redan nu ska skruvas upp i taket i vardagsrummet. Och så ska man ju ha stearinljus. Köket blev faktiskt helt okej upplyst med två stearinljus som placerades på hyllor högt upp. Det hjälper att ha ljusa väggar.

Vatten. Det här var min största stress, förutom att se till att barnen hade det bra. Jag hade köpt ihopfällbara vattendunkar med tapp som jag fyllde, plus alla flaskor jag hade. Och hela badkaret. (Blev bara lite översvämning.) I en halvtimme håller trycket i ledningarna efter att strömmen gått. Eftersom jag var på plats hemma var det inga problem. Nu har jag fixat två dunkar till, vilket känns bra.
Senare kom jag på att hela trädgården är full med snö också.

Matlagning. Ja stormkök och bränsle finns på plats. En extremt billig investering för att kunna göra mat och gröt till barnen och te och kaffe till oss. Finns inga ursäkter för att inte ha ett hemma.

Värme. Här är vi extremt lyckligt lottade som har en kamin. Den gör att det blir supervarmt i vardagsrummet och det är en enorm trygghet i de här sammanhangen. Ved ska alltid finnas hemma. Igår när strömmen gick var det -12 ute. Redan efter någon timme kändes det kallt i köket.
Men det finns alternativ för de som inte har kamin.  Känner jag mig själv rätt tror jag faktiskt att jag hade skaffat en sån här fotogenvärmare på den tiden jag bodde i lägenheten. Även om 600 spänn känns som en stor summa att lägga på kris-säkring så är det billigare än att köpa ett hus med eldstad. Men, på den tiden hade jag inte en tanke på sådana saker.

Hygien. Ja som sagt, fyll upp badkaret om man kan. Annars - ha alltid ett för stort lager våtsavetter hemma.

Radio som går på batteri ska alltså skaffas. Mobilladdare till bilen ska man ha. Barnens humör hölls igår intakt genom att de fick leka med iPaden som vanligt, som som tur var inte var urladdad. Och bilen ska aldrig ha mindre än halv tank. Idag köpte jag också en extra extradunk bensin.
Trevligt nog funkade mobilnätet igår, så jag kunde ha kontakt med omvärlden. Till exempel fick mina föräldrar surfa rätt på info om vad som hände och hur läget var.

Sen slutade det med att mina svärföräldrar fick komma med fotogenlampor, radio och hämtpizza, eftersom de bor 2,5 mil härifrån och de hade ström. Vid det laget var strömmen tillbaka och erfarenhetsbanken höll på med uppdatering. Men ändå. De olärde tvista om huruvida det är sannolikt att ett strömavbrott skulle vara mer än ett par timmar, som det gjorde igår. Och grejen är att det inte spelar någon roll vad som är sannolikt eller inte. Det här hemmet ska bara funka, oavsett.

Etiketter: , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Knasokalas said...

Jag är oerhört imponerad!

5 december 2012 08:19  

Skicka en kommentar

<< Home

eXTReMe Tracker